Konuşma Dili Patoloğu Konuşma dili patolojisi, konuşma bozukluğu olan kişilerin daha iyi konuşmasına ve iletişim kurmasına yardımcı olmak için düzeltici ve güçlendirici önlemlerin terapötik uygulamasıyla birlikte konuşma, akıcılık, beslenme ve yutma ile tüm konuşma ve dil mekanizmalarının bilimsel çalışmasıdır. .
Konuşma dili patolojisi, her yaştan insanı etkileyen bir dizi insan iletişimi ve yutma bozukluklarına odaklanır.
Amerikan Konuşma-Dil-İşitme Derneği’ne göre, aşağıdaki bozukluklar konuşma-dil patolojisi çatısı altına girer:
- Konuşma Bozuklukları: Kişilerin konuşma seslerini doğru veya akıcı bir şekilde üretmekte güçlük çekmesi (örn. kekemelik) olduğunda ortaya çıkar.
- Dil Bozuklukları: Bireylerin başkalarını anlamakta, düşünce, duygu ve fikirleri paylaşmakta ve/veya dili işlevsel ve sosyal olarak uygun şekillerde kullanmakta zorlandıklarında ortaya çıkar; dil bozuklukları yazılı olarak da olabilir
- Sosyal İletişim Bozuklukları: Bireylerin sözlü ve sözsüz iletişimin sosyal yönü ile ilgili sorun yaşaması durumunda ortaya çıkar. Otizm spektrum bozukluğu olan bireyler, travmatik beyin yaralanmaları olan birçok birey gibi sosyal iletişimde zorlanırlar. Sosyal iletişim bozukluğu olanlar zorluk yaşar:
- Başkalarıyla sosyal olarak iletişim kurmak (örneğin, başkalarını selamlamak, soru sormak vb.)
- Dinleyiciye veya ayara bağlı olarak iletişim yollarını değiştirme
- Sosyal olarak kabul edilebilir konuşma ve hikâye anlatımı kurallarına uymak
- Bilişsel-İletişim Bozuklukları: Bireylerin dikkat etmede, planlamada, problem çözmede veya düşüncelerini organize etmede güçlük çekmesi durumunda ortaya çıkar. Çoğu zaman, bu bozukluklar travmatik beyin hasarı, felç veya bunama sonucu ortaya çıkar.
- Yutma Bozuklukları: Kişilerin yemek yemede ve yutkunmada güçlük çekmesi durumunda ortaya çıkar. Yutma bozuklukları genellikle bir hastalık, yaralanma veya inmenin bir sonucudur.
Konuşma-dil patolojisi uygulaması, aksan değişikliği üzerinde çalışmak veya iletişim becerilerini geliştirmek isteyenler gibi daha etkili iletişim kurmayı öğrenmek isteyenleri içerir. Ayrıca trakeostomili ve ventilatörlü kişilerin tedavisini de içerir.
Konuşma-Dil Patolojisi: İki Çalışma Alanının Sentezi
Dil konuşmadan farklıdır, bu nedenle konuşma-dil patolojisi aslında iki alanın incelenmesidir.
Konuşma, sözlü iletişim aracıdır. Bu oluşmaktadır:
- Artikülasyon: Konuşma sesleri nasıl yapılır?
- Ses: Ses üretmek için solunum ve ses tellerinin kullanılması
- Akıcılık: Konuşmanın ritmi
Konuşma Dili Patoloğu Konuşma sorunları genellikle kişinin dudaklarının, dilinin ve ağzının yanlış hareket etmesi nedeniyle ses çıkarmada güçlük çekmesi nedeniyle ortaya çıkar.
Konuşma sorunları şunları içerir:
- Çocukluk çağı konuşma apraksisi: Anormal refleksler veya anormal ton gibi nöromüsküler zorluklardan kaynaklanan nörolojik çocukluk konuşma ses bozukluğu
- Yetişkin konuşma apraksisi: Anormal refleksler veya anormal ses tonu gibi nöromüsküler güçlüklerin neden olduğu konuşma bozukluğu; genellikle inme, travmatik beyin hasarı, demans veya diğer ilerleyici nörolojik bozuklukların bir sonucu olarak
- Dizarti : Ses telleri, dil, dudaklar ve/veya diyafram dâhil olmak üzere konuşma üretimi için kullanılan kasların bozulmuş hareketi
- Kekemelik : Seslerin istem dışı tekrarı
- Konuşma sesi bozuklukları : Artikülasyon ve fonolojik süreç zorluklarını içerir
- Orofasiyal miyofonksiyonel bozukluklar : Dil, konuşma veya yutma sırasında abartılı bir şekilde öne doğru hareket eder (dile itme denir)
- Ses bozuklukları : Vokal kord nodülleri ve polipleri, vokal kord felci, spazmodik disfoni ve paradoksal vokal kord hareketini içerir
Dil, kelimelerin nasıl bir araya getirileceğini, yeni kelimelerin nasıl oluşturulacağını, kelimelerin ne anlama geldiğini ve hangi durumlarda hangi kelime kombinasyonlarının en iyi olduğunu içeren sosyal olarak paylaşılan kurallardan oluşur. Dil bozuklukları şunları içerir:
- Başkalarını anlamada zorluk: alıcı dil bozukluğu
- Düşünceleri, fikirleri ve duyguları paylaşmada zorluk: ifade edici dil bozukluğu
Konuşma ve dil bozuklukları kendi başlarına ortaya çıkabilmelerine rağmen , genellikle birlikte bulunurlar, bu nedenle konuşma-dil patolojisi birleşik bir çalışma alanıdır.
Konuşma ve dil bozuklukları genellikle tıbbi durumların bir sonucudur, örneğin:
- Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS)
- bunama
- Huntington Hastalığı
- Multipl skleroz (MS)
- Laringeal ve oral kanserler
- Sağ hemisfer beyin hasarı
- Felç
- Travmatik beyin hasarı
Çocuklarda bu, seçici mutizm ve aşağıdakilerden kaynaklanan dil temelli öğrenme güçlüklerini de içerebilir:
- Otizm
- Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu
- Down sendromu ve Fragile X sendromu gibi sendromlar
- serebral palsi
- Başarısızlık
- Düşük doğum ağırlığı veya erken doğum
- İşitme kaybı
- zihinsel engelli
- Fetal alkol spektrum bozukluğu
- İnme/beyin hasarı
- tümörler
- Yarık dudak/damak
Konuşma-Dil Patoloğu Nasıl Tedavi Eder?
Konuşma dili patologları konuşma, dil, iletişim ve yutma bozukluklarını değerlendirir, teşhis eder ve tedavi eder. Bu yüksek eğitimli klinisyenler, diğerlerinin yanı sıra fizyoterapistler, mesleki terapistler, sosyal hizmet uzmanları, öğretmenler, doktorlar, odyologlar ve psikologlardan oluşan işbirlikçi, disiplinler arası bir profesyonel ekibin parçası olarak çalışırlar.
İş görevleri şunları içerir:
- Disiplinler arası ekip üyelerinden profesyonel değerlendirme ve tavsiyelerine dayalı tedavi planları geliştirmek ve uygulamak
- Hastalarının ilerlemesini izlemek ve tedavi planlarını buna göre ayarlamak
- Hasta bakımının belgelenmesi ve hasta değerlendirmesi, tedavi, ilerleme ve taburculuk ile ilgili raporların yazılması
- İşitme, konuşma ve dil testleri ve sınavlarını sipariş etme, yürütme ve değerlendirme
- Hastaları ve aile üyelerini tedavi planları, iletişim teknikleri ve konuşma/dil engelleriyle başa çıkma stratejileri konusunda eğitmek
- Teşhis ve iletişim cihazları veya stratejileri tasarlamak, geliştirmek ve kullanmak
- Konuşma ve dil programları geliştirmek ve uygulamak
Dil ve konuşma patologlarının çoğu doğrudan hasta bakımında yer alsa da, bu profesyoneller ayrıca aşağıdakiler gibi alanlarda bir dizi başka rolü de yerine getirir:
- savunuculuk
- Araştırma
- Program koordinasyonu ve yönetimi
- Ortaöğretim sonrası düzeyde öğretim
- Nezaret
- Ürün geliştirme ve değerlendirme
- danışma
Konuşma-Dil Patoloğu Eğitimi ve Sertifikasyonu
Konuşma Dili Patoloğu Konuşma dili patologları yüksek eğitimli ve eğitimli klinisyenler, eğitimciler, araştırmacılar ve yöneticilerdir. Konuşma dili patologları, en azından İletişim Bilimleri ve Bozuklukları (CSD) alanında yüksek lisans derecesine sahiptir.
CSD’deki çoğu yüksek lisans derecesi, Master of Arts (MA) veya Master of Science (MS) programlarıdır. Master of Education (MEd) programları, konuşma-dil patolojisi eğitimcilerini hazırlar.
Ulusal sertifika ve eyalet lisansı , Odyoloji ve Konuşma Dili Patolojisinde (CAA) Akademik Akreditasyon Konseyi tarafından akredite edilmiş bir programın tamamlanmasını gerektirir .
Çoğu eyalette, ek eyalet lisans gereklilikleri, denetimli bir lisansüstü mesleki deneyimi tamamlamayı ve ulusal bir sınavı geçmeyi içerir.
Bakınız: Yaratıcı İş Fikirleri
Dil-konuşma patologları , Amerikan Konuşma-Dil-İşitme Derneği aracılığıyla Konuşma-Dil Patolojisinde (CCC-SLP) Klinik Yeterlilik Sertifikası alabilirler. Sertifika gereksinimleri, eyalet lisans gereksinimlerine benzer, bu nedenle eyalet lisanslı dil-konuşma patologları genellikle CCC-SLP ataması için hak kazanır.
Konuşma-Dil Patolojisinin Tarihçesi
Bilinen bir çalışma alanı olarak konuşma patolojisi, bilimsel, akademik ve klinik temellerin şekillenmeye başladığı ve bir dizi organizasyonun (1926’daki Amerikan Konuşma Düzeltme Akademisi gibi) yirminci yüzyılın başlarında kökenlerine sahipti. ) konuşma bozukluklarına odaklanmış ve konuşma düzeltmesi kurulmuştur.
1945’ten 1965’e kadar, konuşma-dil patolojisi, altta yatan iletişim bozukluklarına odaklanan bir dizi değerlendirme ve terapi yaklaşımı sayesinde gelişmeye başladı. Bu süre zarfında, konuşma dili patolojisi araştırmacıları ve klinisyenleri, dikkatlerini savaştan beyin yaralanmaları ile afaziye neden olan birçok İkinci Dünya Savaşı askerine odaklamaya başladılar.
Konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Google arama motorunu kullanarak sitemiz içeriğinde arama sağlayabilirsini
Bu dönem aynı zamanda beyin araştırmalarına, teknolojik gelişmelere ve alıcı ve ifade edici dil değerlendirme ve tedavi teknikleri dâhil olmak üzere standart test prosedürlerinin geliştirilmesine yol açtı.
1965 ve 1975 yılları arasında dilbilimdeki gelişmeler, araştırmacıları dil bozukluklarını konuşma bozukluklarından ayırmaya teşvik etti. Çalışmaları, konuşma dili patologlarının çalışmalarını geliştirerek, çeşitli dil gecikmelerini ve bozukluklarını daha etkili bir şekilde tedavi etmelerine olanak sağladı.
Yüksek Kaliteli Araştırma
Bugün, yüksek kaliteli araştırma kanıtlarının uygulayıcı uzmanlığı ve klinik karar verme sürecine entegre edilmesiyle konuşma dili patolojisi gelişmeye devam ediyor. İletişim bilimleri ve bozukluklarında artan ulusal ve uluslararası mesleki bilgi, bilgi ve eğitim değişimi, araştırma işbirliğini güçlendirmeye ve klinik hizmetleri iyileştirmeye devam ediyor.
Bakınız: İş Fikirleri
Dil-konuşma patoloğu ne anlama gelmektedir?
SLP olarak da adlandırılan konuşma dili patologları, iletişim konusunda uzmanlardır . SLP’ler, bebeklerden yetişkinlere kadar her yaştan insanla çalışır. SLP’ler birçok iletişim ve yutma problemini tedavi eder.
Bir konuşma dili patoloğu günlük olarak ne yapar?
Konuşma patologları
hastaları inceler ve ihtiyaçlarına uygun tedavi planları oluşturur .
Bu hastalarda konuşma artikülasyon sorunları, ses kalitesi sorunları veya dil bozuklukları olabilir.
Tedavi, bir hastanın diyetini değiştirmek veya bir konuşma üreten cihaz reçete etmek olabilir.
Konuşma terapisti ile konuşma patoloğu arasındaki fark nedir?
Basit cevap,
aralarında hiçbir fark olmadığı, aynı meslek olduklarıdır .
Bununla birlikte, diğer başlıklardan biri dünyanın belirli bölgelerinde daha yaygın olarak kullanılabilir ve konuşma dili patologları (SLP’ler) eskiden yaygın olarak konuşma terapistleri olarak adlandırılırdı
Konuşma patologları neyi inceler?
Konuşma dili patolojisi,
insan iletişimi ve bozukluklarının incelenmesi ve tedavisidir .
Konuşma dili patologları, bebeklerden yaşlılara kadar her yaştan bireyde konuşma, dil ve yutma bozukluklarını değerlendirmek, teşhis etmek ve tedavi etmek için tüm insan iletişimiyle çalışır.
Konuşma terapisi ne için kullanılır?
Konuşma terapisi , konuşma bozukluklarını ve iletişim sorunlarını değerlendirir ve tedavi eder .
İnsanların anlama, netlik, ses, akıcılık ve ses üretimi gibi becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Konuşma terapisi, çocukluktaki konuşma bozukluklarını veya inme, beyin hasarı veya diğer durumlardan kaynaklanan yetişkin konuşma bozukluklarını tedavi edebilir